petek, 14. oktober 2011

Podjetje Coffee Club.

"Prava kava mora biti je vroča, tako kot prvi poljub mlado dekle

Sladkim kot noč z nijo.

In črna kot prekletstvo  matki, ko je izve o tem! "

Deżela kave

Rojstnij kraj kave je v provinci Kaffa, ali KEFA, ki naholegenda, pripoveduje o pastirja Kaldime, kture prvi poskusil kave okus.
To se je zgodilo po naključju. Opazuja koze, ki Kalda preganjal po hribih, je opazil, da vsakič po jedi listi vecnozelenega drevesa, živali se spremenjali na bolj razburjene in neverjetno živašne. Radoveden pastir odločil poskusiti jagode sam, in čeprav so imeli neprijeten okus, vendar ga mu dajali moči za dolgo časa.
Po sledu pastirja poskusiti tonik in njegovo delovanije odločil nastojatelj, z  bližnjego samostana. Izhajajoč iz listov in plodov nastoj, imel spodbujajoč učinek, in nastojatelj začel dajti piti tut svoim menihom,  tako da bi oni lahko zdrživali dolge v noč molitve in ni si zaspali med službo.
Legenda pravi, da je kmalu uporab tego nastoja postala običajnostijo, in je začela širiti daleč izven samostana.
Malo kasneje, sadje začeli  peč.
Ta ideja, preveč naključno, je prišel do ljudi, ki so okusili zrn najdemo v ogenj po gorenju vej kavo. Sprva so le žvečiti surov ali v mešanici z živalskimi maščobami, nato pa začeli kuchati  in pripraviti močno poživljajoča pijača, ki je, skupaj z rastlinoj imenovano "kava" - v čast zelo teren Kaffa.

Kava in pritisk

Znanstveniki ni  so našli nobenih dokazov, da prekomerno kavo dviguje krvni pritisk. Poročilo, objavljeno v publikaciji American Journal of Clinical Nutrition, izključuje hipotezo, da kava povzroča povečan pritisk. Spravozdanije kažejo, da redno uživanje več kot tri skodelice kave na dan ne poveča tveganje za hipertenzijo, vsaj ne več kot eno skodelico dan.
Raziskovalci so analizirali udeležencev eksperementa in jih razgovor za koliko kavo pijejo vsak dan. Po 33 letih opazovanja, so znanstveniki ugotovili, da eden od petih udeležencev razvili hipertenzijo, medtem ko je večina pokazala nobenih simptomov.
Lawrence Karkoff Medical Center na Mount Sinai v New Yorku, je dejal, da kava ni dejavnik tveganja za visok krvni tlak. Študija je avtor Livey Chen je dodal, da je povezava med porabo kave in pritisk zapletena z dejstvom, da je drugačen za vsakega posameznika. V skladu z njo, ljudje z različnih genotipov različno odzivajo na kavo.
Menijo, da nekaterim ljudjem varno piti kavo v kateri koli količini, medtem ko drugim enaka količina zelo  prepovedana.

Pitje kave zmanjšuje tveganje za paralizo

Nedavne študije so pokazale, da tisti, ki uporabljajo več kot eno skodelico kave na dan zmanjšajo tveganje za možgansko kap za 22-25 odstotkov, v primerjavi s tistimi, ki pijejo kavo  manjše kolichine.Uporaba majhne količine kave ali neuporabe na splošno je bila povezana s povečano tveganje za paralizo v študiji, opravljeni na ženske, 34 670 udeležencev, starih 49-83 let, ki je trajal v povprečju 10 let.
Po mnenju raziskovalcev, ženske, ki so poročali, da pitje 1-2 skodelic kave na dan, 3-4 skodelice na dan, 5 ali več skodelic na dan ne spoštuje katerega koli škodljive spremembe v telesu, tako kot vsak dan porabijo manj kot eno skodelico kave na dan.
Nekatere ženske ne pijejo kave, saj so mislijo, da je škodljivo za telo.
Raziskovalci sklepajo, da bo za dosego trdne sklepe zahtevno več študij, razmerje med porabo kave in paralizo.

Kava prihrani ženske iz kapi

Ženske, ki pijejo kavo, le redko so žrtve insulta. Śvedskie znanstveniki izračunali, da zmerno uživanje kave zmanjšuje tveganje za možgansko kap za 25%.
Študijo je bilo vključenih skoraj 35.000 žensk, starih 49-83 let. Tisti, ki so pili vsaj eno skodelico kave na dan, tveganje za možgansko kap je bila nižja za 22-25%.
Res je, da udeleženci eksperimenta niso pokazali, kar so raje kavo - z ali brez kofeina. Ampak, ker kava brez kofeina ni zelo pogosta na Švedskem, raziskovalci kažejo, da ima pozitivne lastnosti kave s kofeinom.

Kava preprečuje razvoj sladkorne bolezni in ciroze jeter

Ameriški znanstveniki so pokazale, da redna porabo kave zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, ciroza, in diabetes. Pijača vsebuje antioksidante, ki preprečujejo poškodbe celic v telesu. Rezultati nedavne raziskave kanadskih strokovnjakov kažejo, da praženja kavnih zrn pri visokih temperaturah poveča količino antioksidantov. Strokovnjaki analizirajo kompleksne verige kemičnih spojin, ki se pojavijo med praženjem. Ta proces se imenuje reakcija Maillardova, so o njem pisali v začetku prejšnjega stoletja francoski kemik Maillardova Louis-Camille, ki je študiral učinki toplote na ogljikovih hidratov, beljakovin in sladkorjev v hrani. Rezultat reakcije Maillardova ni le značilen okus in aromo, ampak tudi zlato rjave barve. Antioksidanti prisotni v zelenih kavnih zrn, praženje njimi pa se je število se povečuje.

Pražena kavna zrna, podaljša življenjsko dobo ljudi

Okoli kave vedno se razpravija z divjo strastjo, svojih navijačev in tistih, ki verjamejo v negativni vpliv na telo. Kanadski raziskovalci iz University of British Columbia prispevala k odkritju navadnih kreposti poživljajoče pijače. Ugotovili so, da kava vsebuje antioksidante, ki pomagajo preprečiti poškodbe celic uporabne v telesu.
Zanimivo je, da toplotno obdelavo kavnih zrn v praženja pri visokih temperaturah samo poveča količino koristnih antioksidantov v pijačo. Čeprav ne bi smeli izključiti dejstva, da antioksidanti v zeleni, surova kavna zrna.
Ta proces temelji na ugotovljenih veliko let nazaj, ki jih francoski reakcijo kemik Louis-Camille Maillardova na njegovo ime - Maillardova. To znanstvenik dvajsetega stoletja, študiral učinki toplote na ogljikovih hidratov, sladkorjev in beljakovin v hrani. Kot je postalo jasno, toplotne reakcije na hrano, ki je posledica reakcije Maillardova oblikujejo številne spojine, ki se podeljujejo za posebne okus hrane in aroma.

Kava upočasni moški, ženske pa pospešuje

Nova študija, ki jih znanstveniki na Univerzi v Bristolu (Bristol University), je pokazala, da ženske ki delajo morajo zamenjati zeleni čaj na  močno kavo, če želijo biti bolj uspešni kot njihovi moški kolegi. Pijače, ki vsebujejo kofein, povečati produktivnost zaposlenih žensk v stresnih situatsiyah.Otkrytie objavljena v reviji "Applied Psychology" (Journal of Psychology Applied Social), kaže, da kava lahko različno delujejo na moške in ženske v smislu trdega dela. Po nekaj skodelic kave pri moških, več časa gre za določene naloge. Poleg tega, postanejo manj samozavestni.
Te študije so bili potrjeni s eksperementnim poskusom. Znanstveniki so izbrali 64 moških in žensk, jih sedi v parih - ženska z žensko, moškega do moškega in jim dala isto delo. Znanstveniki so dali vsak par pijač, ki vsebujejo kofein in kofein brez pijače.
Ugotovljeno je bilo, da so moški, ki so uživali kavo, ki se zaključi delo v 20 sekund počasneje, ženske pa, nasprotno, končal delo na 100 sekund pred iztekom rokov.
Znanstveniki so ugotovili, da je pogosto odmori za kavo na seminarjih in neomejeno kavo, ki je bil na poslovnih sestankih niso najboljši način za razvedrilo, še posebej za moške.

Ni komentarjev:

Objavite komentar